Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan Orta Vadeli Program (OVP), 06.09.2023 tarihli ve 32301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara, beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme, afet yönetiminden kamu maliyesi ile iş ve yatırım ortamına yedi temel alanda öncelikli reform adımlarını belirleyen “Orta Vadeli Program”, 2024-2026 yılları arasını kapsamaktadır.

Programda Yeşil ve Dijital dönüşüme atıfta bulunulurken, 2053 Net Sıfır Karbon Hedefi, İklim Değişikliği Politikaları, Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) gibi konulara da ağırlık verilmiştir.

OVP “Temel Amaçlar” başlığı altında yer alan “Türkiye’nin beşeri sermayesi başta olmak üzere finansal ve doğal kaynaklarının ekonomik aktivitede etkin ve verimli bir şekilde kullanımıyla potansiyel büyüme oranlarının artırılmasına odaklanılarak yeşil ve dijital dönüşümün getirdiği fırsatlara özel önem verilecektir. Özellikle enerji, sanayi, ulaştırma ve tarım sektörlerinde bütünleşik ve çevre dostu politikalar benimsenerek sürdürülebilir, düşük emisyonlu, yüksek teknolojiye dayalı üretim teknikleriyle Türkiye’nin uluslararası rekabetçi konumu güçlendirilecektir”

İfadesi döngüsel ekonomi politikalarının öncelikli hale geldiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Akademi Çevre’nin  yer aldığı geri dönüşüm sektörü başta olmak üzere ilgili tüm sektörler için OVP’de tanımlanmış ve öne çıkan Yeşil Dönüşüm Politika ve Tedbirleri ise şöyledir:

Özellikle atık sektörüyle ilgili bu politika ve tedbir başlıkları incelendiğinde, görülecektir ki Akademi Çevre gibi alanında öncü geri dönüşüm firmalarına önümüzde süreçte büyük görevler düşmektedir. Döngüsel ekonomi kapsamında maddesel geri kazanımın ve atık yönetiminin öne çıkacağı bu yaklaşımlarla sektörde üzerimize düşeni yaparak, öncü olmaya devam edeceğiz.