Sorumlu Üretim ve Tüketim

SKA 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

  • Önemi: Akademi Çevre, atık yönetimi ve geri dönüşüm hizmetleri ile kaynakların daha verimli kullanılmasına ve atık miktarının azaltılmasına doğrudan katkıda bulunur. SKA 12, tüketim ve üretim süreçlerinde israfı azaltma, çevre dostu süreçler geliştirme ve sürdürülebilir tedarik zincirlerini destekleme hedeflerini içerir. Akademi Çevre, sıfır atık yaklaşımını yaygınlaştırarak firmaların çevresel etkilerini en aza indirebilir.
  • Stratejik Faaliyetler:
    • Sıfır Atık Projeleri: Kamu ve özel sektörde sıfır atık projelerini hayata geçirerek, atık yönetimi konusunda farkındalık yaratmak.
    • Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) uygulamaları kapsamında firmalara geri dönüşüm ve atık azaltma hizmetleri sağlamak.
    • Atık Türevli Ürünler: Atıkların ekonomik değere dönüştürülmesi ve döngüsel ürünler üretme süreçlerine katkı sağlamak.

Akademi Çevre olarak “Kaynak kullanımını azaltarak sürdürülebilir yaşamı mümkün kılacak süreçler tasarlamak” vizyonuyla tüm Atık Yönetimi süreçlerimizi yürütüyoruz. Faaliyet alanımız gereği tüm paydaşlarımızla, kaynak kullanımını azaltmaya yönelik faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Sahip olduğumuz vizyon bağlamında ise ticari faaliyetlerimizin yanı sıra Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlar;

  • “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi. Bu proje ile toplanan elektronik atıklar, Akademi Çevre Geri Dönüşüm tesislerinde Geri Dönüşüme kazandırılarak hammaddeye dönüştürülüyor ve buradan elde edilen gelir ile teknoloji erişimi olmayan bölgelerdeki okullara kodlama sınıfları kuruluyor. Proje, Vodafone iş birliği ile yürütülüyor.
  • “Elektronik Atık Seferberliği” projesi. Bu projede SKD üyesi kurumların elinde âtıl olarak duran, kullanılmayan bilgisayarları projeye bağış olarak teslim alıyor ve Akademi Çevre tesislerinde tamir sürecine dahil ediyoruz. Tamiri yapılan âtıl bilgisayarlara 2. bir şans verip, kullanım ömrünü uzatıyoruz. Kullanılabilir duruma gelen bilgisayarlar, çeşitli STK’ lar aracılığı ile online eğitime devam eden ancak teknolojiye erişimi mümkün olmayan çocuklarımıza bağışlıyoruz.
  • İç ve dış müşterilerimize düzenli olarak verdiğimiz Sıfır Atık eğitimleri ile atık oluşumun önüne nasıl geçecekleri hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Oluşan atıkları kaynağında doğru yönetmeleri için gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.
  • Endüstriyel Ürün Tasarımı öğrencileri ile ortak projeler hayata geçirerek; Sürdürülebilirliğin tasarımdan başladığı konusunda bilgilendirici eğitimler düzenliyoruz. Geri Dönüşümü mümkün olmayan, bertarafa gidecek atıkların, ürün tasarımlarında kullanılarak değerlendirilmesine yönelik atölyeler gerçekleştiriyoruz. Öğrencileri birincil hammadde kullanmak yerine, atıkları ya da atıklardan elde edilen ikincil hammaddeleri kullanmaları yönünde teşvik ediyor ve hammaddeye ulaşmaları konusunda destekliyoruz.