Ekonomik krizlerin en belirgin özelliği meydana geldiği ülke veya bölgelerde yatırımcılar ve tüketiciler üzerinde güven sorunu oluşturmasıdır. Dünyayı sağlık ve ekonomi alanlarında sarsan salgın sonrası tedarik zincirinin bozulması etkisiyle yatırımların global ölçekte ekonomik durgunluğun gölgesinde geçmesine rağmen, 2023 ve 2024 yılları Türkiye’nin “Öncü ve Lider Atık Yönetim Şirketi” olan Akademi Çevre için geri dönüşüm sektörünün gelişimine katkı sağlayarak örnek olma ve büyüme dönemi olarak öne çıkmaktadır.

Atık taşıma filosuna sahip Akademi Çevre, atık taşıma hizmetlerini düşük karbon emisyonlu araçlarla ve sürdürülebilirlik ilkesine uyumlu bir şekilde çevre ve insan sağlığı gözeterek ve tüm güvenlik önlemlerini alarak yerine getirmektedir. Kayıtlı ve kontrollü hizmetleri dijital süreç takibi ile gerçekleştirmektedir. 2023 yılında yenilenen araç ve araç üstü ekipman yatırımları ile paydaşlarının talep ettiği şekilde esnek uygulamalar gerçekleştirerek hizmet kalitesini arttırmış ve güvenilir bir marka haline gelmiştir.

 

Akademi Çevre 2024 yılında ise “kaynak kullanımını azaltarak sürdürülebilir yaşamı mümkün kılacak süreçler tasarlamak” vizyonu ile; Kocaeli’ de faaliyetini sürdürdüğü tesisine ek olarak İstanbul, Bursa, Tekirdağ, İzmir ve Sakarya illerinde 5 adet yeni Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisleri’nin yatırım süreçlerini başlatarak toplam 6 ATY tesisi ile yıllık 300.000 ton kapasiteli fosil yakıtlara alternatif yakıt üretimi gerçekleştirecektir. Bu sayede ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdüne ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlanmasına katkı sağlanacak, üretilen ATY miktarına kalorifik değerce karşılık gelen miktarlardaki kömür ithalatının önüne geçilerek cari açık azaltılacak ve çimento tesislerinin Yeşil Enerji ihtiyacına destek sağlanacaktır.

 Akademi Çevre Kartepe Geri Dönüşüm Tesisi

Akademi Çevre Depozito Yönetim Sistemi (DYS) süreçlerinin 2024 yılında başlatılacağının öngörüsünde bulunmuş olup, Marmara Bölgesi’ nde Aktarma, Depolama, Sayma ve Doğrulama Merkezi, Tam Otomasyon PET (Polietilen Tereftalat) türünde “Plastik Geri Kazanım Tesisi” ve alüminyum türünde metal malzemeden yapılmış olan tek kullanımlık ambalajların yeniden hammaddeye dönüştürüleceği “Alüminyum Billet Üretim Tesisi” yatırımları kararı alarak ülkemizin “Sıfır Atık’’ hedeflerine ulaşmasına katkı sunmayı planlamaktadır.

Akademi Çevre Ankara Entegre Geri Dönüşüm Tesisi

Elektronik atıkların stratejik ham madde olarak değerlendirilmeye başlandığı ülkemizde; İstanbul, İzmir ve Adana Tesisleri’nin yanında 2023 yılında İzin Lisans süreçlerine başlanan ve 2024 yılı ilk çeyreğinde devreye alınacak olan Ankara ili, Akyurt ilçesindeki yeni tesis ile doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve stratejik ham madde statüsündeki birçok yarı mamül ya da mamül ihtiyacının karşılanması sağlanacaktır.

Akademi Çevre CEO’su Ufuk IŞIK, Akademi Çevre’ nin 2024 yılı projeksiyonunu, iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamak hedefi ile yapacakları yeni yatırımlarını ve ülkemizin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) uygulamaları ile ilgili Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) süreçlerinde yapacakları katkıları için görüşlerde bulundu.

Akademi Çevre/Dijital Dönüşüm

IŞIK, Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile Akademi Çevre sadece ekonomik büyümeyi değil aynı zamanda çevresel ve sosyal sorumluluğu da ön planda tutan bir vizyon ile 2024’e adım attı. Bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek önemli yatırımlarla büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmeyi ve ülke ekonomisinin canlanmasına katkı sağlanmasını amaçlıyoruz.

Akademi Çevre kullanmakta olduğu ERP Sistem’ini “Dijital Dönüşüm” ilkesi ile 2024 yılında geliştirecek ve kullanıcılarını yeniliklere entegre edecektir.

Akademi Çevre iş akışı ve faaliyetleri arasında veri analizi yapmak, algoritmalar oluşturmak, hatta şirket ve müşteriler arasındaki iletişimi geliştirmek hedefi ile yapay zeka entegrasyonunu sağlayacaktır.

Dijitalleşme sayesinde çalışanlarımız hibrit çalışma modeli ile nasıl, nerede ve ne zaman çalışacaklarını seçebilecekler. Artık veri ve bilgiler dijital formatlara kolayca dönüştürülebilecek, dijital platformlarda saklanabilecek ve mobil cihazlar ile her an, her yerden erişime açık olabilecekler.

Akademi Çevre “Dijitalleşme” ile çalışanlar ve işletme yönetimi arasındaki, işletme ve müşteriler arasındaki ve çalışanlar arasındaki iletişimin sağlanması için pek çok araç ile bilginin ve dokümanların sorunsuzca aktarılmasını mümkün kılacaktır.

Akademi Çevre “Dijitalleşme” ile yeni fikirler geliştirmeyi, daha geniş bir kitleye daha hızlı ve daha kolay ulaşabilmeyi, işlerini organize etmek ve yönetmek için gelişmiş araçlar kullanmayı ve en önemlisi, müşterilerini mutlu etmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek için daha iyi ürün ve hizmetler sunabilmeyi hedeflemektedir.

Akademi Çevre Tesisler ve Gelecek Projeler

Akademi Çevre CFC’li Buzdolabı ve Soğutucu Ekipmanları Geri Kazanım Tesisi, Atık Elektrikli Elektronik Ekipmanların İşleme Tesisi, PCB Arındırma Tesisi, Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA)/Metal İşleme Tesisi, SF6 Gaz Arındırma Tesisi, Tehlikeli Atık Geri Kazanım Tesisi, Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi, PCB’lerin (Poli Klorlu Bifenillerin) Arındırılması Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi ve TÜRKAK akreditasyonuna sahip Çevre & İş Sağlığı ve Güvenliği Ölçümleri ve Analizleri Ölçüm Laboratuvarı gibi son teknoloji tesis yatırımlarını gerçekleştirerek oluşturduğu kurumsal yapı ile sektöründe öncü ve örnek olmayı başarmıştır.

Yatırımlarımız şirketimizin büyümesine olduğu gibi, aynı zamanda istihdamı da arttırarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Özellikle kurulu olan ve 2024 yılında üretim kapasitesinin arttırılacağı yenilerinin kurulacağı Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisleri’mizde üretilen ham maddenin kömüre ikame bir yakıt olduğunu düşünürsek cari açık konusunda da ülkemize ciddi katkılar sağlamasını planlıyoruz.

IŞIK, 2024 yılında Tuzla Geri Dönüşüm Kampüsünde Ar&Ge Merkezi kurulumunu tamamlayarak sektördeki rekabet gücünü arttıracak yeni inovatif projeler içerisinde olacaklarını ve ülkemizin gururu Bilişim Vadisi’nde yer alarak da teknolojik gelişimlere ayak uyduracak projelere imza atılacağını bildirdi.

Ar&Ge çalışmalarını 2023 yılında tamamladığı Yeniden Şarj Edilebilir Lityum İyon Bataryalarından Lityum Geri Kazanımı Tesisi yatırımını Tuzla Kampüsünde yatırıma dönüştürdüklerini ve 2024 yılında hizmetinin başlayacağını belirtti.                           

Akademi Çevre Mobil Cep Telefonu ve Tablet Yenileme Merkezi

IŞIK, Akademi Çevre tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ ndan geri dönüşüm, geri kazanım ve atık işleme faaliyetlerinin sürdürülmesi için alınan Çevre izin ve lisansı ile diğer izin belgelerinin yanı sıra Kasım 2023 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nden Yenileme Yetki Belgesi alınması ile Mobil Cep Telefonu ve Tablet Yenileme Merkezi’ ni kurduğunu ve kullanılmış cep telefonu ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenerek, garantili ve sertifikalı bir şekilde “yenilenmiş ürün” olarak tekrar satışa sunulup kaynak kullanımında verimliliğe katkı sağlayacaklarını belirtti. 

 Akademi Çevre’nin Enerji Maaliyetlerinden Tasarruf Etmesi

IŞIK, Akademi Çevre’nin faaliyetlerinden kaynaklanan elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının devreye almış olduğu çatı tipi Güneş Enerjisi Santralleri (GES)’nden karşılanarak yenilenebilir enerjinin üretilmesi ile yeşil ekonomiye ve sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunduklarını belirtti.

 Akademi Çevre Recycling Center Kidzania

IŞIK, paydaşlarımızla yaptığımız ulusal ve uluslararası seviyedeki Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri ile farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz, özellikle İstanbul Akasya Alışveriş Merkezinde bulunan ve geleceğimiz olan çocukların üretim ve tüketim bilincinin oluşmasının hedeflendiği Kidzania’da geri dönüşümün önemi vurgulamak adına uzun zamandır devam eden Akademi Çevre Recycling Center Projesi ile #işinucundagelecekvar demeye ve yeni nesillerimizi bilinçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.   

 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Akademi Çevre’ye 2023 Yılında Sürdürülebilir İş Ödülü

IŞIK, Akademi Çevre’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da ülkenin değerli kurum ve kuruluşlarından birçok çevre ödülüne değer görülmüş olduğunu ve örnek teşkil etmeye devam edebilmek, sektörün gelişimine katkıda bulunmak adına çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Uzun zamandır aldığımız Ecovadis Belgesi (Bütünsel Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derecelendirme Belgesi) ile Sürdürülebilirlik Süreçlerimizi başarıyla devam ettiriyoruz.

Akademi Çevre olarak sektöründe bir ilki daha gerçekleştirerek Sürdürülebilirlik Akademisi ve Bureau Veritas tarafından yapılan bağımsız denetim neticesinde Green Check Gold – Yeşil Kontrol Altın Belgesi almanın gururunu yaşıyoruz.

IŞIK, gerçekleştirilmekte olan tüm faaliyetlerin sürdürülebilirlik odağında ilerletilmesini sağlayarak şirketin bu yılki hedeflerinin Yeşil Dönüşüme yönelik önemli adımların atılmasına, çevresel ve sosyal alanda da etkiyi arttırmasına katkı sağlayacağını ifade etmiştir. Bu yaklaşımlar ile Akademi Çevre yalnızca sektörde değil, ülkemizin de yeşil ekonomiye geçiş sürecine öncülük etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.

IŞIK, 2025 Yılında 20.Yılını kutlayacak olan Akademi Çevre için 2024 yılında da başarılarla dolu bir yıl yaşanılacağına inandığını belirtti.