Atık Yönetimi Danışmanlığı

Atık Yönetimi Danışmanlığı Nedir?

 

Akademi Çevre, tecrübeli mühendis kadrosuyla “Çevre Yönetim Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ” , ”Çevre Denetim Yönetmeliği” , ”Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” ve diğer Çevre Mevzuatları kapsamında firmanıza, gerek yasal zorunluluklar çerçevesinde, gerekse firmanızın çevresel hassasiyeti sonucu oluşan talepleriniz doğrultusunda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında yükümlülüğü olan kurum, kuruluş ve işletmeler, faaliyetlerinin yönetmeliğe uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmek ve tesis içi yıllık iç tetkik denetimlerini yapmak üzere çevre görevlisi/görevlileri istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlık hizmeti almak zorundadırlar.

İlgili yönetmelikler kapsamında firmamız işletmenizi değerlendirmeye alır, kapsam belirleme çalışması yaparak durum raporu oluşturur, rapor sonucunda en doğru yol haritasını çizerek gerekli Çevre İzin ve Lisansınızı almanız konusunda  Akademi Çevre   tarafından verilen çevre danışmanlık hizmeti kapsamında; yönetmeliklerde belirlenen süreler çerçevesinde, Çevre Görevlileri tesislerinizde görevlendirilmektedir.

Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında olmayan firmalar ile ilgili olarak Çevre İzni Kapsam dışı Yazısı alınmakta olup, yasal bildirim ve beyan yükümlülükleri tarafımızdan eksiksiz olarak yönetmeliklerde belirtilen sürelerde yerine getirilmektedir.

Atık Yönetimi Danışmanlığında Uçtan Uca Hizmet

Atık üreticisinin, atığın oluştuğu noktadan geri kazanım, bertaraf/imha noktasına kadar müteselsilen sorumlu olduğu bir süreçte, atığın oluştuğu noktadan itibaren yapılması gerekenlerin bilinmesi ve bir plan oluşturularak sorumluların bilgilendirilmesi gerekmektedir. Uygulanabilir ve verimli bir atık yönetimi için, atıkların oluşumundan bertarafına/geri kazanımına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetilmesi zorunludur. Akademi Çevre olarak, Çevre Mevzuatı kapsamında, atıkların kaynağında oluşumunun önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanımı, geri kazanımı ve doğal kaynak kullanımının verimliliği konularında çalışmalar yapılmaktadır. 02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Yönetmeliği” gereğince atık oluşturan tesisler Atık Yönetimini sağlamak ve Endüstriyel Atık Yönetim Planını hazırlamak ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden onay almakla yükümlüdürler.

Atık yönetimi danışmanlığı nedir, neden önemlidir?

Atık yönetimi danışmanlığı, işletmelerin atıklarını kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde ayrıştırması, depolaması, taşıması, bertaraf etmesi veya geri kazanması için sunulan profesyonel bir hizmettir. Üretim süreçlerinde atık oluşan tüm tesisler için atık yönetimi danışmanlığı gerekmektedir. Bu hizmet hem çevresel etkilerin azaltılması hem de idari yaptırımların önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Atık türleri tehlikeli, tehlikesiz, tıbbi atık gibi ana başlıklarda işlenmektedir. Bu atıklardan tıbbi atıklar genellikle tıbbi işlemler sonucu ortaya çıkan (Örnek: Revir, hayvansal tıbbi işlemler vb.) atıklar olup Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Tehlikeli atıklar tehlikelilik özelliği taşıyan yahut tehlikeli özellikteki kimyasallar ile temas etmiş atıklar olarak anılmakta olup Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Atık Kodu belirlenerek gerekli işlemler yapılması gerekmektedir. Tehlikesiz atıklar ise tehlikeli özelliği bulunmayan genellikle ambalaj atıklarından oluşan atıklardır.

Atıkların sınıflandırılması, Atık Yönetimi Yönetmeliği esas alınarak yapılır. Tehlikeli atıklar; Atık Yönetimi Yönetmeliği eklerinde kodları ile belirtilmekte ve patlayıcı, yanıcı, toksik veya çevreye zarar verebilecek içeriklere sahiptir. Tehlikesiz atıklar çevreye daha az ya da uzun sürelerde olumsuz etkileri olan atıkları kapsamaktadır. Atık kodları bu ayrımda temel belirleyicidir.

Atıkların kaynağında ayrıştırılması; geri dönüşüm oranını artırarak bertaraf maliyetlerini düşürür ve yasal gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada ilk ve en kritik adımdır.

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS), çevre yönetimi kapsamında atık üreticilerinin yıllık atık beyanlarını gerçekleştirdiği online bir platformdur. Sistem, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Danışmanlık firmaları bu sistem üzerinden tesis adına beyan işlemlerini yürütür.

Bahsedilen beyan formlarının doldurulması için hazırlanan web tabanlı programa https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Entegre çevre bilgi sisteminde yer alan Atık Yönetim Uygulaması (TABS) her yıl Ocak – Mart ayları arasında  atık üreticilerinin beyan girişine açılmakta ve 31 Mart itibarıyla beyan girişine kapatılmaktadır.

Atıklar türlerine göre lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine gönderilir. Süreç, atıkların sınıflandırılması, geçici depolanması, taşıma evraklarının hazırlanması ve teslim sonrası sistem takibi ile yönetilir.

 

Atık kodları, kaynaklandıkları prosesler ve kullanılan malzeme, temel alınarak kodlandırılır. Bu nedenle atıkların 6 haneli kodları, kaynaktan – atığa ilişkilerin tanımlandığı bir hiyerarşi içerisinde tanımlanır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yayınlanan “Atık Yönetim Yönetmeliği ve bu yönetmeliğin EK- 4 ündeki Atık Listesinde tanımlanan şekilde bir kod belirlenir.

Atık Listesinde bir atığa karşılık gelen atık kodunun belirlenmesi için aşağıda belirtilen aşamalar takip edilir;

  1. a)   01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde atığın kaynağı ve bu atığa uygun altı haneli atık kodu belirlenir.
  2. b) Atığın kodunun belirlenmesi için, 01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde uygun bir atık kodu bulunamaz ise 13, 14 ve 15 inci bölümler incelenir.
  3. c) Bu bölümlerde de uygun bir atık kodu bulunamaz ise atık, 16 ncı bölüme göre değerlendirilir.
  4. d) Eğer atık, 16 ncı bölüme de uyarlanamıyorsa, Atık Listesindeki ana faaliyet kodlarına uygun olan ve sonu 99-başka türlü tanımlanamayan atıklar ile biten uygun atık kodu Bakanlığın onayı ile kullanılır.

 

Tesisin üretim süreçleri analiz edilerek hangi tür atıkların oluştuğu belirlenir, uygun toplama ve depolama sistemleri kurulur. Ayrıca yasal raporlamalar yapılır, lisanslı firmalarla bertaraf süreçleri koordine edilir. Danışman firma, tesisin tüm atık yönetimi süreçlerini uçtan uca yönetir.

Endüstriyel atık yönetim planı tesislerin üretim ve ofis kaynaklı oluşan atıkların türlerinin ve kaynaklarının belirlenmesi ile başlamaktadır. Ardından oluşan her atık için uygun atık kodu seçilmesi gerekmektedir. Akabinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Endüstriyel Atık Yönetimi Planı (EAYP) formatı kapsamında gerekli bilgiler doldurularak tamamlanmaktadır.

EAYP formatı tesis genel bilgileri ile başlamakta akabinde atık yönetiminde sorumlu kişi bilgileri ile devam etmektedir. Ardından tesisinizin faaliyeti anlatan iş akım şeması ve atık kaynaklarının akım şemasında gösterilmesi ile devam etmektedir. Sonrasında 3 yılı ayrı ayrı içerecek şekilde atık kodu, atık kodu tanımı, tahmini yıllık oluşacak atık miktarı (atık kodu başına), bertaraf yöntemi (R12, D5 gibi) ve atığın gönderildiği tesis bilgilerini içeren tablo oluşturulmaktadır. Sonrasında diğer gerekli bilgiler doldurulmakta, her sayfası tesis yetkilisi tarafından kaşe-imza yapılarak atık yönetim planı tamamlanmaktadır.

Atıkların çevreye uygun bir şekilde yönetilmesini sağlamayı hedefleyen atık yönetim planı kısa ve uzun vadeli programları ve politikaları içerir. Atık Yönetimi Yönetmeliği uyarınca atık üreticileri ve sahipleri bu planı hazırlamak zorundadır.

AYP, tesisin atık envanterine, depolama koşullarına ve bertaraf yöntemlerine göre hazırlanır. Plan, yasal gerekliliklere uygun, detaylı ve güncel olmalıdır. Ayrıca acil durum önlemleri ve personel sorumlulukları gibi unsurlar da plan içerisinde yer almalıdır