SIFIR ATIK YAKLAŞIMINDA AKADEMİ ÇEVRE A.Ş
2025 yılında sektöründe 20.yıl dönümünü kutlayacak olan firmamız, Gürültü ve Titreşim Ölçümleri Hizmeti ile faaliyete hayatına başlamıştır. 2009 yılında B2B (Endüstriyel) kapsamında Elektronik Atıkların Geri Kazanımı ile Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi konusunu odağına alarak 3R (Reduce-Reuse-Recycle) kapsamında faaliyet odağını değiştirmiştir. 2009 yılından itibaren Türkiye’de Toplam Endüstriyel Atığın 80% ini oluşturan 4 farklı Bölgede Marmara Bölgesinde (İstanbul, Kocaeli,Tekirdağ) İç Anadolu Bölgesinde (Ankara) Ege Bölgesinde (İzmir,Manisa) Akdeniz Bölgesinde (Adana) büyük Sanayi kuruluşlarına Entegre Endüstriyel Atık Yönetimi Hizmetini vermektedir.
Akademi Çevre Marmara Bölgesi Geri Dönüşüm Tesisi (İstanbul)
Lisans Kapsamında Yürüttüğü Döngüsel Ekonomi Faaliyetleri
Elektrikli Elektronik Atık İşleme (AEEE): Firmamız Buzdolabı, Çamaşır, Bulaşık Makinası, Fırın, Elektrikli Ev Aletleri, Televizyon, Monitor, Bilgisayar, Yazıcı, Kartuş ,Florasan …vs Elektrikli ve Elektronik atıkları, Emisyonların ve Çevre üzerindeki etkilerin önlenmesi veya en aza indirilmesi için bilinen en iyi mevcut teknikler kullanılarak BAT (Best Available Techniques), geri kazanımını sağlamaktadır.
Lisanslı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) İşleme Prosesi Istanbul Merkez Kampüsümüz ile Ankara, İzmir ve Adana Tesislerinde bulunmaktadır.
Hurda Metal İşleme : Firmamız her türlü Demir ve demir dışı metal atıkları ön işlem, eleme ,ayrıştırma işlemlerini yapan son teknoloji Geri Dönüşüm makinaları kullanarak Demir,Bakır,Kurşun,Çinko,Krom,Alüminyum..vs gibi ithal edilen ikincil hammaddeler üretmektedir. Bu sayede hem kısıtlı kaynakların ülke içinde kalmasını hem de ithalatı engelleyerek cari açığa katkı sağlamaktadır. Ülkemiz Demir, Bakır, Alüminyum gibi önemli hammaddeleri dışarıdan temin etmektedir.
Lisanslı Hurda Metal İşleme Prosesleri tüm Tesislerimizde bulunmaktadır. (İstanbul,Ankara,İzmir,Kocaeli,Adana,Tekirdağ)
Poliklorlubifenil-Poliklorluterfenil (PCB-PCT) Arındırma: Firmamız 1985 yılı ve öncesinde üretilen Enerji Trafoları (Transformatörler) ve kondansatörler içerisinde 50 ppm üzerinde PoliKlorluBifenil (Askarel) içeren ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açan tehlikeli maddelerin Dehalojenasyon metoduyla elimine edilerek tehlikesiz hale getirilmesini sağlar. Bu işlemi yaparken Dünyada 8 Türkiye’de tek olan ve BAT (Best Available Techniques) tesisi ile işlem yapmaktadır.
Lisanslı Poliklorlubifenil-Poliklorluterfenil (PCB-PCT) Arındırma Prosesi ve Istanbul Tuzla Kampüsümüzde ve İzmir Tesisimizde bulunmaktadır.
Rafineri, Akümülatör ve Pil Geri Kazanımı: Firmamız başta Lityum, Jel, Araç Aküleri ve her türlü pillerden, Kurşun, Platin, Palladium, Kobalt, Lityum, Demir, Bakır, Alüminyum, Plastik gibi değerli ikincil hammaddeler üretmektedir.
Lisanslı Rafineri Geri Kazanım Prosesi Istanbul Tuzla Merkez Kampüsümüzde bulunmaktadır.
Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) ve Çamur Kurutma Prosesi : Firmamız, Çimento Tesislerinin Yeşil Çimento üretimine katkı sağlamak amacıyla Sanayi kuruluşlarının proseslerinden ortaya çıkan ve düzenli yahut kontrolsüz şekilde vahşi depolamalarda yer işgal eden Endüstriyel atıkları, teknolojik sistemler kullanarak belirli proseslerden geçirdikten sonra istenen Nem,Klor,Kalorifik değer..vb gibi kriterleri sağlayarak Kömür (Fosil Yakıt) muadili alternatif yakıt hammaddesi üretmektedir. Bu sayede Çimento Tesisleri hem Karbon Nötr hedeflerine ulaşmakta hem de maliyet avantajı sağlamaktadır. Çıkan ATY ürünü kömürle kıyaslandığında 10-15 kat maliyet avantajı sağlayabilmektedir.1 birim ATY ürünü yaklaşık 0,7birim kömüre denk gelmektedir.
Lisanslı Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Prosesi Kocaeli ve Tekirdağ Tesislerimizde, Çamur Kurutma Prosesi ise Kocaeli tesisimizde bulunmaktadır.
Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı: Firmamız Tüm kontamine olmuş Endüstriyel Atıklar ve kontamine olmuş IBC ve Tankların son sistem teknoloji ile temizlenerek geri kazanımını sağlamaktadır. Tekrar kazanılan ürünler ekonomiye kazandırılmaktadır.
Lisanslı IBC ve Tanker Temizleme Prosesleri Istanbul Tuzla Merkez Kampüsümüzde Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Prosesleri ise tüm Tesislerimizde bulunmaktadır. (İstanbul,Ankara,İzmir,Kocaeli,Adana,Tekirdağ)
Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA), Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL): Trafikte ömrünü tamamlamış araçların yönetmeliklere uygun şekilde toplanması ,uygun ekipman ve makinalarla işlemlerinden geçirilerek ekonomiye geri kazandırılmasını sağlamaktadır.
Lisanslı Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA), Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Prosesleri Tuzla Merkez Kampüsümüzde ve İzmir Tesisimizde bulunmaktadır.
Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı: Başta HDPE, LDPE, Pet gibi petrol türevli atıklar granül hale getirilerek imalat sanayine aktarılarak ekonomiye tekrar kazandırılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı bünyesinde yer alan Türkiye Çevre Ajansı ile Depozito Yönetim Sistemi (DYS) 2025 yılı itibariyle hayata geçirilecektir. Sayma ve Doğrulama Merkezi ve Full otomasyonlu Plastik Ambalaj Geri Kazanım Tesisi üzerinden sistem yürütülecektir.
Lisanslı Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı) Prosesleri Tuzla Merkez Kampüs ve İzmir Tesisimizde bulunmaktadır.
Cep Telefonu-Tablet Yenileme Merkezi : TS 13906 kapsamında TÜRKAK Akreditasyon ve Ticaret Bakanlığı’nın vermiş olduğu “Yenileme Yetki Belgesi” ile Cep Telefonu, Tablet gibi elektronik cihazların tamirini yaparak Garanti kapsamında satışını yapmaktadır.
Lisansı Cep Telefonu ve Tablet Yenileme Merkezi Tuzla Merkez Kampüsümüzde bulunmaktadır.
Akredite Çevre Laboratuvarı: ISO / IEC 17025 standardı kapsamında TÜRKAK Akreditasyonuna ve Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemine (MELBES) bağlı tam teşekküllü ve geniş kapsamlı bir laboratuvardır. Başlıca Değerli metal Analizleri, Su – Atık Su Analizleri ,Arıtma Çamuru, Atık Yağ Analizleri, Çevre Analizleri, Emisyon, İmisyon, İş Hijyeni, Gürültü ve Ses Ölçümleri Asbest Ölçümleri gibi birçok ölçümü yapmaktadır.
Akredite Lisanslı Çevre Laboratuvarı Tuzla Merkez Kampüsümüzde ve Manisa Şubemizde bulunmaktadır.
Danışmanlık Hizmetleri: Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarına,( Üniversiteler, Oteller, Siteler, AVM ler, (HoReCa) Sanayi kuruluşları..vb) Çevre Danışmanlığı, Sıfır Atık Danışmanlığı, Sürdürülebilirlik Danışmanlığı, Karbon ve Su Ayak İzi Raporlamaları Danışmanlığı gibi hizmetler sunmaktadır.
Lisanslı Danışmanlık Hizmetleri faaliyetleri Tuzla Merkez Kampüsümüzden yürütülmektedir.
Ürün ve Veri İmha Hizmetleri: Son kullanma tarihi geçmiş her türlü ürünün veya Gümrük ve Antrepolarda imha gerektiren, Marka Prestiji korunması adına ürünlerinin Noter huzurunda imhaları ve firmalar için çok önem arz eden ve BS EN 15713 ve TS EN 15713 (Gizli Malzemenin Güvenli İmhası) Standartını karşılayabilecek alt yapıya sahip Know-How barındıran datanın depolandığı cihazların Degaussing yöntemi ve Shredder ile imhasının ve bertarafının yapılmasını sağlamaktadır.
Ürün ve Veri İmha Hizmetleri prosesleri tüm şubelerimizde bulunmaktadır. (İstanbul,Ankara,İzmir,Kocaeli,Adana,Tekirdağ)
Saha Yönetimi Hizmetleri: Türkiye’nin en prestijli firmalarının sahaları içerisinde, sağladığımız profesyonel, eğitimli ve tecrübeli personel, ISG kurallarına uygun iş makineleri, Kalite sistemlerine sahip Tesis, Makine ve Ekipman yatırımları vasıtasıyla Atık Yönetim hizmeti sunmaktadır. Çevresel etkilerin azaltılması, maliyetlerin düşürülmesi bağlamında Atığın kaynağında azaltılması ile ilgili öneri ve Projeler geliştirmektedir.
Saha Yönetimi Hizmetleri paydaşların kurulu tesislerinin içerisinde bulunmaktadır.
Lojistik Hizmetleri : Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve TSE tarafından her üç senede bir onaylanarak lisanslandırılmış 10 yaşını aşmayan, İklim dostu, ADR’li (Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) Mobil Atık Takip Sistemi (MOTAT) uygunluğu olan Araç takip ve kamera sistemleriyle paydaşlarının müteselsil sorumluluklarını takip edebilecekleri raporlar sunabilen ve araçların rotalarını izleyebildikleri platform sağlayan, Sızdırmaz kasalara sahip, özel tasarım Lisanslı araç filosuyla paydaşlarına Endüstriyel Atık taşıma hizmeti vermektedir. Lisanslı Araç filosu Türkiye’nin en büyük Tehlikeli Atık Taşıyan araç filolarından biridir.
Lojistik Hizmetleri kapsamındaki Lisanslı Araç filoları Tuzla Merkez Kampüs ve diğer tüm şubelerimizde bulunmaktadır.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Türkiye’nin lider firmalarıyla yapılan birbirinden değerli Sosyal Sorumluluk projeleriyle Geri Dönüşüm bilincinin arttırılmasına destek olmaktadır. Vodafone ve Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesi Mardin’de başlayıp tüm Türkiye’ye yayılarak büyük etki alanına ulaşmıştır. Elektronik atıklardan elde edilen gelir ve Vodafone Vakfı ilave bütçesiyle Kodlama Sınıfları açılmakta ve çocuklarımızın imkanına sunulmaktadır. Bu sınıfların kurulması 81 ilde hedeflenmektedir. Bu şekilde birçok değerli kurum ve kuruluşla birlikte sosyal sorumluluk projeleri yürütülmektedir. Tuzla Kampüsündeki okul ziyaretleri ile Anaokulundan ,Doktora öğrencisine kadar geniş bir yelpazede yılda yaklaşık 2500 kişiye seviyelerine göre Atık Nedir, Nasıl işlemlerden geçirilir ve nihayetinde ne elde edilir? Geri Dönüşümün faydalarının, dokunarak ve sunumlarla da desteklenerek farkındalık oluşturulması sağlanmaktadır.
Bunun dışında İstanbul Akasya Alışveriş Merkezinde çocukların üretim, tüketim ve Geri Dönüşüm bilincini arttırmak üzere kurulmuş Kidzania da Akademi Çevre Recycling Center tesisiyle de yılda yaklaşık 5000 çocuğa bilinç ve farkındalık oluşturmaktadır.
Ar-Ge ve Proje : Ulusal ve Global, (Tübitak 1507 Lityum Ion Pillerden Lityum ve Kobalt Geri Kazanımı ve Tübitak 2244 Biyolojik yöntemlerle Değerli Metal Eldesi projelerini başarıyla tamamlamıştır ,Kalkınma Ajansları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı..vb gibi kuruluşlarla birlikte) Stratejik Ar&Ge ve Inovasyon Projeleri yaparak Yeşil Dönüşümün hızlanmasına, verimsizliklerin ortadan kaldırılmasına, Temiz Üretim ve Enerjiye ulaşımın kolaylaştırılmasını sağlamayı amaç edinmiştir. Deneyimli proje ekibiyle Üniversite-Sanayi İşbirlikleri yaparak Teorik ve Pratik süreçlerin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlamış, Ortak Değer Projeleriyle de paydaşlarına ekonomik anlamda iyileştirmeler sağlayarak, firmanın gelecek projeksiyonlarına ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayan birçok projeyi hayata geçirmiş ve devam ettirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon kapsamında “Ar-Ge ve Yenilik Atılımı” Teknoloji Tabanlı Ulusal Girişimler Çalışma grubunda yer almaktadır. Burada Öncelikli çalışılacak Ulusal girişim yol haritasında “Yerli Kaynaklardan ve Atıklardan Kritik, Hammaddeler ve Stratejik Malzemeler” ana konu başlıklarından bir tanesi olarak belirlenmiştir. Akademi Çevre Istanbul Tuzla Merkez Kampüsümüzde Ar-Ge Merkezi olma süreçlerini başarıyla tamamlamıştır.
Sürdürülebilirlik Raporlamaları: Firmamız 2018 yılından beri Sürdürülebilirlik Raporlamaları kapsamında kendi sektörüne öncülük ederek Entegre Rapor yayınlamaktadır. Entegre Raporlamalarımız ERTA Entegre Raporlama Türkiye Ağı dijital platformunda Çevre kategorisinde yer almaktadır. Bunun yanında Karbon Saydamlık Projesi CDP (Carbon Disclosure Project) puanı, şirketlerin çevresel performanslarını değerlendirmek için CDP tarafından verilen bir değerlendirme sistemi olarak ifade edilir. Bu puanlar, şirketlerin çevresel performanslarını belirli kriterlere göre derecelendirmektedir. ISO 14064-1 kapsamında CDP Anketi İklim Değişikliği Modülünü Kobi kategorisinde doldurmuştur. Bu sayede 2017 yılından beri yapmış olduğu Karbon Ayak İzi , Sera Gazı Emisyon Raporlarını da doğrulatma imkanı bulmuştur. EcoVadis ile de kurumsal Sürdürülebilirlik performansımızı her yıl ölçtürmekteyiz. EcoVadis, dünya genelinde şirketlerin Sürdürülebilirlik Performansını değerlendiren bir kuruluştur. Çevresel, sosyal ve etik performansları kapsamlı bir şekilde inceleyerek, şirketlere bu alanlarda nasıl performans gösterdiklerine dair bir skor ve sertifika verir.
Sektörel Platformlar: TOBB ( 16.01.2021 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektör Meclisleri çatısı altında 62’nci Sektör Meclisi olarak Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi kuruldu. Böylece, altında 10’a yakın alt kırılım içeren ve geleceğin en önemli sektörlerinden biri olarak gösterilen Geri Dönüşüm sektörü TOBB çatısı altında birleşti. Akademi Çevre temsilcilerden birisi olmuş, çalışma gruplarında da yer almaktadır.) SKD (Firmamız Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Denetleme Kurulunda yer almaktadır.) Aynı zamanda Akademi Çevre Sürdürülebilirlik Akademisi’nde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda iş dünyasını sorumlu uygulamalar için harekete geçirmeyi, iş dünyasının kolektif etkisini hızlandırmayı ve ölçeklendirmeyi; bu dönüşümü hızlandıracak ekosistemleri desteklemeyi amaçlayan GLOBAL COMPACT üyesidir. ERTA (Firmamız Entegre Raporlama Ağı Derneğinde yer almaktadır.) TÜDAM (Firmamız Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneğinde Yönetim Kurulunda yer almaktadır) İGEDDER (İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneğinde Yönetim Kurulunda yer almaktadır) GDK (Firmamız Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Yönetiminde yer almaktadır) ÖTASAD (Firmamız Ömrünü Tamamlamış Araç Sanayicileri Derneğinde yer almaktadır.) Depoladığı ve Geri Kazandığı Pil ve Akümülatör nedeniyle TÜMAKÜDER (Tüm Akü İthalatçıları Ve Üreticileri Derneği ) ve AKÜDER (Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği), TÜRKLAB (Firmamız içinde barındırdığı Akredite Çevre Laboratuvarı nedeniyle Türkiye Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneğinde yer almaktadır.) gibi, Yönetmelik, Mevzuat ve sektörel konuların işlendiği bu platformlarda etkin rol oynamaktadır.
Şirket KPI ve OKR Süreçleri : Akademi Çevre Günlük ,Aylık, Yıllık hedefler ve projeksiyonlar doğrultusunda ERP sistemi üzerinden tüm tesis ve şubelerini yönetmektedir. Organizasyonda birden fazla ekibi, ölçülebilir ortak hedefler doğrultusunda odaklanarak kullanılan OKR (Objectives and Key Results) metodolojisi ile hedef yönetimi yaparken, üretimden operasyonel Süreçlerin girdilerine ve çıktılarına kadar oluşan süreçlerin takibi içinde KPI (Key Performance Indicator) takip ve raporlama sistemleri kullanmaktadır. Akademi Çevre ayrıca kendi içinde Karbon Ayak izi, Atık Takip ve Toplama Sistemleri ve bir çok operasyon verisinin takip edildiği paydaşlarına özel yazılımlar da üretmekte ve Karbon Ofsetleme ve Denkleştirme süreçlerinde paydaşlarına destek olmaktadır.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: 2015 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM) üye ülkeler yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek hedefiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) 2030 yılında tamamlanacak bir yol haritası olarak kabul etmiştir. SKA’lar farklı gelişmişlik seviyesindeki tüm ülkeler için geçerli ve kimseyi geride bırakmayacak şekilde tasarlanmış 17 evrensel amaçtan oluşan bir eylem çağrısıdır.17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 169 gösterge ile takip edilmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (İklim Eylemi, Karasal Yaşam, Sudaki Yaşam, Erişilebilir ve Temiz Enerji, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, gibi konularda) doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmekte ve bu eksende Projeler üretmektedir.